La neu arriba als camps de refugiats

​Aquesta setmana el termòmetre ja baixa de 0ºC a a Thessalònica. Els camps grecs que no siguin sota la llauna d’una nau industrial podran ser colgats per la neu. Els sirians que fa 10 mesos que hi són passaran dels 45ºC a l’estiu arraulir-se sota mantes. En l’esperança que els resta rere la demora i la falta d’humanitat de les institucions.

Fa tres dies algú va cremar l’escola We are Here del camp de Nea Kavala on vaig ser a l’estiu. Malgrat ser una escola de camp es un projecte ric amb molts professors del propi camp. A Nea Kavala, a l’agost, hi malvivien 1.300 persones amb un 40% de nens als que la UE no oferia recursos després de 5 anys de guerra. L’escola s’aixecarà de nou amb donacions particulars.
Les tensions internes a la UE i l’aberració d’unes «quotes» inoperants per traslladar «refugiats» de Grècia o Itàlia porten ecos postcolonials i ultradretans. Que raja la impunitat al sud del sahara? (armat per Europa) Doncs s’hi mira poc i llestos. La UE externalitza fronteres per crear taps migratoris i avall. O pacta amb Turquia. Participada per França o Gran Bretanya la desfeta a Siria truca a la porta i passa. La vergonya assalta algunes editorials i portades. Es transitada per de voluntaris i de periodistes independents.
No és que Europa no hi pugui fer més. El Líban amb 6M d’habitants supera 1,2M de sirians, Turquia (80M) acull 2,5M i Jordània, Egipte o Irak acullen també. Europa té 500M d’habitants i té recursos. Potser la paràlisi sigui més institucional que del poble ras. Segur? Àustria, França, Holanda i Alemanya tenen parlaments assetjats per l’extrema dreta. El seu discurs és clar. Mentrestant, neu i fred. We are here ho publica clarament.

Què fer? Si no pots anar a Grècia pots aixecar una escola. Les institucions no ho faran sense una pressió que cal. A curt, pots entrar AQUÍ.   

Deja un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Conoce cómo se procesan los datos de tus comentarios.