Emmergências, una urgència de fet

12308531_1674785389465132_1858130791365439487_n

Emergências, el nou laboratori activista a llatinoamèrica

Dins un ou, de nit, ressona funky. L’ou s’anomena Circo Voador i és al barri nocturn de Lapa, a Rio de Janeiro. Avui l’ou ha acollit desde migdia la inauguració del Festival Emergências, la trobada d’activisme llatinoamericà més gran de 2015.  Al Circo Voador hi ha voluntat d’enfortir una xarxa que fa anys que creix. Una xara que resisteixi el neolibralisme, el masclisme, el racisme, l’homofòfia i la precarietat. Avui 7 de desembre arrenca una setmana on posar al dia totes les lluites compartides.

Emergências arrenca dins un enclavament diàfan de tela i arcs de metall on vola un amfiteatre suspès a cuatre metres. S’hi pot entrar i sortir a voluntat. Com en una pulsió puntual, efímera, però eficaç: ho fa damunt damunt relacions permanentment articulades. Avui al Circo Voador hi ha voluntat de seguir construint xarxa. Avui 7 de desembre, a més, arrenca una trobada setmana on tothom es podrà veure les cares.

La dona al capdavant

Emergências ha reunit avui vora 4.000 persones. L’acte inaugural del festival parlaven les dones. Veus de dones excloses, de dones negres, de dones en lluita, de prostitutes preseguides, persones violades, maltractades i inhabilitades per decidir legalment sobre els seus cossos. Amèrica Llatina feminista és un crit que s’ha tornat a sentir, avui a Rio, dies després del día de la dona. Setmanes més tard del massiu 30 Encuentro Nacional de Mujeres d’Argentina. En un continent on el maltractament i la desprotecció són el pa de cada dia, les ponents d’avui han donat un pas en davant. El canvi que es vol, serà feminista o no serà.

Noves formes de democràcia

Després de que el Ministre de Cultura del Brasil parlés de la democràcia com un bé conquerit que no té preu,El creador de Creative Commons, denunciava que la democracia és avui un arquitectura tramposa. Una favela per a molts, continuisme pel 0,02% de les families d’elit que financien i escullen, als EEUU, els candidats als 2 partits principals. Hi haurà espais per repensar una democràcia descrita coma a forma buida i corrupta, de la corrupció com a base del sistema electoral, com a rectora legal de les societats dites democràtiques. Llegia avui a Dissimetria que taronja, blau, vermell, lila són els colors de la bandera. Una bandera que (a Espanya) sembla no qüestionar, a cap franja, el capitalisme. Tot un fer creure que no hi ha res al marge, vejam què Emergeix, la proposta és prou amplia per dir-se finestra oberta.

Canvis aparents de pell

Casualitats de la vida, Emergêncies arrenca en una setmana en què Amèrica Llatina sembla tancar un cicle de governs emancipadors. Per desgast, pel fustigament de l’oposició conservadora, per l’acomodament dels seus electors i també per errors propis. La Caravana Argentina despertava a Brasil sabent que Veneçuela guanyava l’oposició. A Buenos aires, precisament, Mauricio Macri serà anomenat president d’aquí a dos dies.Mentre al taulell dels governs els països canvien de color (Veneçuela va iniciar el gir ahir), una nova generació s’aixeca.

Una setmana per davant

La programació és ingent, inabarcable i l’organització és extraordinària. Hacklabs, nous media, Rodas (debats), Encontros de Drones, pensar les ciutats de cap a peus, reconèixer el passat i el present dels negres (que s’hi proclamen amb orgull), dels pobles originaris…Desenes de xerrades, centenars de debats i activitats paral·leles. Mentre al Circo Voador arribaven les darreres caravanes d’arreu mentre Gilberto Gil esmolava la seva guitarra. La música, recordava una cantant de hip hop, no és una tonada buida. Tampoc faltarà, aquest serà un activisme amb festa. De dia i de nit Emergências no vol ser només punt de trobada és, sobretot, punt de partida. 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.